maanantai 19. huhtikuuta 2010

Harri Nykänen: Raid, Raid ja paperiansa, Raid ja lihava mies

Yhteisnide sisältää sarjan kolme ensimmäistä osaa, joissa Raid mm. palkataan ei niin kunniallisten bisnesmiesten suojelijaksi, velkojen perijäksi ja nöyryytyksen kostajaksi.

Eipä näissä juonellisesti tai kirjailijantaitojen puolesta mitään ihmeellistä ole, mutta henkilöiden parissa viihdyn. Siihenkin kyllä vaikuttaa se, että olen ennen kirjojen lukemista nähnyt tv-sarjan ja elokuvan joissa on todella hyvät roolisuoritukset, ja nyt näen ja kuulen kirjojenkin tapahtumat päässäni samojen henkilöiden esittäminä.

Puutteita siis löytyy. Toivoisin Nykäseltä pikkuisen suurempaa tarkkuutta, sillä ainakin parin henkilön etunimi muuttui matkan varrella. Suurempi moitteen aihe on se, että Amman teksti Nykäsen piilosovinistisesta maailmasta on aivan totta, vaikka asia ei ole itseäni häirinnytkään, kai siksi että viihdyn hyvin myös miehisissä piireissä. (Ja koska multa jää kaikki muukin huomaamisen arvoinen aina huomaamatta.)

Pidän silti, moitteista huolimatta. Jokin näissä vain iskee, lähinnä kai itse herra Raid, jonka oikea nimikin muuten paljastui tätä "trilogiaa" lukiessa.

Ensimmäisen kirjan ensimmäinen lause: Raid oli toista viikkoa sairaalassa.


Kustantaja WSOY 2006, 8. painos (1. painos 2000), yksittäisteosten julkaisuvuodet 1992, 1994 ja 1996, yht. 539 s.

2 kommenttia:

  1. En tosiaan ole katsonut sarjaa tai elokuvaa, mutta tiesin päähenkilöiden esittäjät. Ehdottomasti erityisesti Jansson oli komea roolihahmo, mutta se saattoi johtua pelkästään siitä, että kuvittelin Oiva Lohtanderin koko ajan mielessäni...:)

    VastaaPoista
  2. Näissä alkupään kirjoissa oli se vika, että Janssonin kuvailtiin olevan hyvin pieni mies, mutta suljin moiset kuvaukset sitkeästi mielestäni ja näin päässäni vain Lohtanderin. :D

    VastaaPoista