tiistai 22. maaliskuuta 2011

Peter Cameron: Andorra

Sanfranciscolainen divarinpitäjä Alexander Fox lähtee etsimään uutta elämää tragedian jälkeen ja päättää muuttaa paikkaan johon sijoittuva, joskus luettu kirja on jäänyt hänen mieleensä: Andorraan.

Cameron siteeraa James Merriliä joka on todennut että "...pienet maat ovat ihastuttavia vankiloita", ja Andorra tosiaan näyttäytyy kirjassa varsin kiehtovana paikkana: hyvin viehättävänä, mutta tarinan edetessä yhä enemmän myös ahdistavana. On tosin vaikea arvioida kuinka hyvin tunnelma vastaa todellisuutta, sillä ainakin muutamien maata koskevien faktojen suhteen Cameron on käyttänyt reilusti taiteilijanvapauksia; Andorralle on muun muassa ilmestynyt rannikko.

Joka tapauksessa tapahtumapaikka on vahvasti kuvattu ja varmasti jääkin kirjasta parhaiten mieleeni. Itse tarina on nyt, runsas viikko lukemisen jälkeen, alkanut jo hämärtyä. Luin sen kyllä mielelläni ja mielenkiinnolla, se on hyvin kirjoitettu ja sisältää kiinnostavia ihmisiä sekä heidän kohtaloitaan ja salaisuuksiaan, mutta se ei onnistunut kunnolla olemaan mulle mitään erityistä. Tämä oli tosin niitä tapauksia jotka jättävät jälkeensä tunteen siitä että olisi pitänyt saada irti jotain enemmän, mutta aina ei voi onnistua. :)

Ensimmäinen lause: Vuosia sitten luin kirjan, jonka näyttämönä oli Andorra, ja siitä maasta jäi mieleeni niin lähtemätön kuva, että kun jouduin olosuhteiden pakosta aloittamaan elämäni alusta uudessa paikassa, tiesin heti minne halusin lähteä.


Englanninkielinen alkuteos: Andorra (1997)


Kustantaja Tammi 1999, suom. Hanna Tarkka, 305 s.

3 kommenttia:

  1. Haluaisin lukea tämän kirjan, sillä Peter Cameronin The Weekend oli viime vuoden yksi parhaita lukukokemuksiani.

    VastaaPoista
  2. Leena: En lainkaan ylläty jos joskus luen postauksen jossa hehkutat tätä kirjaa, koska tästä tosiaan tuli sellainen tunne että aineksia olisi ollut vahvempaankin lukukokemukseen mutta itse en sitä vain onnistunut tavoittamaan. :)

    Ahmu: Lukemisen arvoinen tämä kyllä on! Eipä sitä paitsi ainakaan tähän hätään tule mieleen mitään toista Andorraan sijoittuvaa kirjaa!?

    VastaaPoista