maanantai 18. toukokuuta 2015

Jussi Katajala: Korpin silmät kaiken näkevät

Vampyyri, ihmissusi, maahisia, Tukholman metro, Antarktis ja avaruusasema. Jussi Katajalan kauhunovellikokoelma Korpin silmät kaiken näkevät ja muita yöpuolen tarinoita sisältää sekä hyvin perinteisiä aiheita että ihan jotain muutakin. Niin pohjoismaista kuin kauempaakin kotoisin olevaa mytologiaa on käytetty monin paikoin, onnistuneesti.

Kokoelman avaava Kymmenen kuvaa kuolemaan edustaa "peruskummitusjuttua", ja aiheutti ainoana varsinaisia hyi olkoon -väristyksiä. Myöhemmissä tarinoissa kauhu saa toisenlaisia muotoja. Saattaa olla, että muistan kyseisen novellin kun otan kuvia ensi juhannuksen mökkireissulla. Saattaa olla myös, että joudun vilkaisemaan niitä hieman normaalia tarkemmin, ettei vaan...

Ihmissudet ja vampyyrit on ehkä jonkun mielestä jo niin nähty, mutta yhä niistä tuntuu uutta kerrottavaa irtoavan. Pidin sekä Jos lähtee sutta karkuun -novellista, jonka metsäntuoksuisuus on itselleni aina mieluista, että tyylikkään tunnelmallisesta Verenperinnöstä. Muiksi suosikeiksini nousivat Vuoronvaihto ja Korkea kiertorata. Ensin mainittu tuo vainajat metroon, joka kieltämättä sopiikin kauhutarinan kulissiksi erinomaisesti, jälkimmäistä taas voisi sanoa scifiksikin. Molemmat ovat omalla tavallaan hyytävän hienoja.

Sellaisia novellikokoelmia ei juuri tule vastaan joissa jokaisesta tarinasta pitäisi, eikä niin käynyt nytkään. Tällä kertaa kuitenkin ihan jokaisessa oli jokin kiinnostava elementti, jonka löytäminen lukiessa ilahdutti niissäkin (harvoissa) tapauksissa kun kokonaisuus ei ollut niin mieleinen. Koko paketista jäi siis oikein hyvä maku!

Ulkoasu: Näyttävä ja soveliaan synkeä on kansikin. :) Kannen kuva: Jarno Kantelinen.

Kustantaja Osuuskumma 2015, 172 s.

4 kommenttia:

 1. Kyllä, tuo "Kymmenen kuvaa kuolemaan" on ihan oikeatsi hui ja hyi... Pidin siitä, että oikeasti sai hetken jännittää. Pidin myös siitä "nainen muuttuu sudeksi novellista" -mikähän sen nimi mahtoi olla, kun en tähän hätään muista....

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Jos lähtee sutta karkuun on kyseinen novelli nimeltään! :)

   Poista
 2. Kokonaisuutena tämä oli kovin ristiriitainen lukukokemus. Tosi hyviä novelleja oli pari-kolme, pari ei herättänyt mitään tunteita ja loput oli sellaista ihan ok -tasoa. Kritisoin hieman myös töksähtelevän lyhyiden lauseiden käyttöä, osassa novelleista kerronta oli onneksi sujuvaa ja mukaansatempaavaa. Epätasaisuus siis häiritsi liikaa. Avausnovelli oli minustakin hiuksianostattava, ehdottomasti kokoelman parhaimpia! Voi kun muutkin tarinat olisivat yltäneet samaan tunnelmaan.

  VastaaPoista