sunnuntai 7. marraskuuta 2010

Rebecca Stott: Korallivaras

Pariisi 1815. Napoleon on juuri lähetetty pitkälle matkalleen kohti Saint Helenaa, kun anatomian opiskelija Daniel Connor saapuu kaupunkiin työskennelläkseen kuuluisassa Jardin des Plantesissa. Hänen loistava tulevaisuutensa tuntuu kuitenkin murenevan käsiin jo alkumetreillä, kun hän menettää muistiinpanonsa ja arvokkaat korallinäytteensä kauniille varkaalle.

Korallivarkaassa on vähän Tuulen varjoa, vähän Intohimoa ja paljon omaa yhdistettynä Zarafan kuvaamaan maailmaan. (Ja kyseinen kirahvikin tarinassa vilahtaa.) Jotain odottava, muutoksen kourissa oleva, kiistellyn evoluutioteorian syntyhistoriaa todistava Pariisi on upeasti ja tunnelmallisesti kuvattu.

Alussa ärsyynnyin Danielin heikkoudesta naiskauneuden edessä, mutta tunne katosi tapahtumien edetessä. Stott yhdistää sujuvasti monenlaista: tiedettä, kysymyksiä kaiken alusta, maailmankuvan muutosta, kaupungin ja sen asukkaiden traagista historiaa, romantiikkaa, jännitystä, taitavia varkaita.

Korallivarkaaseen kannattaa tutustua! En yllättyisi jos kuulisin että elokuvaoikeudet on myyty, niin helppoa tarina on nähdä mielessään valkokankaalla. Bonuspisteitä vielä kauniista kannesta! :)

Mutta jopa kaupungissa hän omien sanojensa mukaan kaipasi Pariisiin. Manon valitti hänen puhuvan jatkuvasti Pariisista: Jardinista, viimeisimmistä mikroskoopeista, museoista, kiistoista joita voi käydä vain siellä. Pariisissa oli hänen kaipaamiaan asioita, hän sanoi, eivätkä ne olleet asioita jollaisia naiset tavallisesti kaipaavat, kuten hattuja tai hansikkaita tai pitsiä, vaan hän kaipasi kuriositeettikauppoja ja keräilijöitä, museoita ja ihmisiä.


Ensimmäinen lause: Kun eräänä kuumana heinäkuun aamuyönä vuonna 1815 istuin postivaunujen ulkopenkillä muutaman kilometrin päässä Pariisista, havahduin pimeässä ranskaa puhuvaan naisen ääneen, jossa oli syvyyttä ja kalkkikiven karheutta.


Englanninkielinen alkuteos: The Coral Thief (2009)


Kustantaja Avain 2010, suom. Arto Schroderus, 357 s.

9 kommenttia:

 1. Kiitos tästä arviosta! Korallivaras on joulutoivelistallani aika korkealla (heti Murakamin "Kafka rannalla"-romaanin jälkeen) ja kertomasi perusteella luulen, että tämä voisi olla aika täydellinen joulun ajan kirja.

  VastaaPoista
 2. Kirjan kansi on todella upea ja kertomasi perusteella myös sisältö vaikuttaa kiinnostavalta;) Täytyy laittaa kirja omalle luettavaa-listalleni:)

  VastaaPoista
 3. Jep, onneksi en ole lähettänyt lahjatoivelistaani pukille vielä ;)

  VastaaPoista
 4. Tämä on semmoinen hyvä lukuromaani, sopii varmasti joulunpyhiin! :)

  VastaaPoista
 5. Tämä täytyy laittaa ylös omalle kirjalistalleni ellei se jo ole siellä. Ei nimittäin voi muistaa, että mitä kaikkea sinne on tullut lisäiltyä tässä parinkin kuukauden sisään :--D

  VastaaPoista
 6. Heräsi taas mielenkiinto tätä kirjaa kohtaan. Se haukuttiin vain tulla kirjasiepon blogissa, joten luulin jo ettei ole kiinnostava kirja, mut nyt taas kiinnostuin. :)

  VastaaPoista
 7. Lauren: Mulla on ainakin lukutoivelistan pituus lähtenyt ihan lapasesta sen jälkeen kun oon kirjablogeja alkanut lukea... :D

  Tomomi: Luinkin sen Kirjasiepon tekstin - yksi tykkää ja toinen ei, kuten yleensäkin! :)

  VastaaPoista
 8. Lainasin tämän kaksi viikkoa sitten kirjastosta.. pitäisi varmaan lukea, ennen kuin pitää jo palauttaa. Samaa mieltä bonuspisteistä! Kansi on kaunis.

  VastaaPoista
 9. Kuin koru, kelpaa ottaa muidenkin mallia! :)

  VastaaPoista