sunnuntai 23. tammikuuta 2011

Philip Pullman: Salaperäinen veitsi

Universumien tomu -sarjan toisessa osassa Lyra matkaa toiseen maailmaan ja tapaa siellä isäänsä etsivän Willin joka on myös tullut eri maailmasta. Kaukana pohjoisessa lordi Asriel valmistelee suurta sotaa joka vaikuttaa kaikkiin ulottuvuuksiin, ja jossa on osansa myös Lyralla ja Willillä.


Kultaisen kompassin luettuani olin aika innoissani, mutta aloin sitten jälkeenpäin ajatella että ei se nyt ehkä ihan niin hyvä ollutkaan. Alkaessani lukea tätä en sitten lopulta ollutkaan varma olenko kiinnostunut vai en, ja eteneminen kangertelikin alussa, mutta kyllä mielenkiintoni sitten lisääntyi kun tapahtumat alkoivat edetä. Uskonnollinen tematiikka tulee tässä osassa entistä selvemmin esiin. Ei ehkä sellainen kehityssuunta jolle kauheasti hurraisin mutta onneksi sarjassa on muita, kiehtovia juttuja jotka kyllä kantavat kevyesti kiinnostukseni päätösosaan asti. Täytynee hakea se ennen pitkää tuon päättymättömän kirjastopinon jatkoksi, tarina jäi nimittäin aika jännään kohtaan! :)

Ensimmäinen lause: Will nyhti äitiään kädestä ja sanoi: "Tule nyt, tule nyt..."


Englanninkielinen alkuteos: The Subtle Knife (1997)


Kustantaja Tammi 1997, suom. Helene Bützow, 321 s.

4 kommenttia:

 1. Tämä trilogia on hienon hieno! Pidin siitä kovasti, vaikka lukemisesta onkin jo aikaa ja päällimmäiset ajatukset ovat jo haalistuneita. Filosofinen ote, uskonnonvastaisuus jäivät mieleeni vahvasti.

  VastaaPoista
 2. Saa nähdä onnistunko muodostamaan kunnollisen mielipiteen sitten kun olen lukenut koko sarjan, tällä hetkellä kun olen vähän kahden vaiheilla siinä että onko tämä hieno ja vaan ihan ok! :)

  VastaaPoista
 3. Tämä trilogia kuuluu nuoruuden parhaisiin lukukokemuksiin. Tykkäsin:)

  VastaaPoista
 4. Varmaan tämä on parhaimmillaan nuorena luettuna, vaikka toisaalta sisältääkin myös asioita jotka paremmin avautuvat aikuiselle!

  VastaaPoista