torstai 29. joulukuuta 2011

Pertti Nieminen: Maailma pitäisi aloittaa alusta

Totesin, etten ole lukenut tänä vuonna yhtäkään runokirjaa. No vielä ehtii, ajattelin, ja menin tutkimaan hyllyni pientä valikoimaa, poimin tämän, istahdin sohvalle aikomuksenani vilkaista vähän, ja luin koko kirjan. Ahmien, suorastaan, ja sitten palasin alkuun lukemaan vielä paremmin.

Maailma pitäisi aloittaa alusta sisältää runoja lastenlapsista, puutarhasta, sairaalareissusta, maailmamenosta ja elämästä yleensä, ja se on ihana. Ties vaikka olisin juuri löytänyt suosikkirunoilijan. Nieminen muuttaa elämäsä hetkiä runoiksi ilman hienostelua ja konstailua, juuri sillä tavalla mistä minä runoissa pidän. Niin, että lukija voi vain nauttia sanojen ja ajatusten virrasta ilman tarvetta suuriin tulkintoihin - mikä ei suinkaan tarkoita etteikö runoista silti löytyisi syvyyttä.

Risto Reipas ja hänen ystävänsä
asuivat ennen
Seitsemän Peninkulman metsässä.

Minun puutarhaani mahtuu omenapuu,
mustaherukkapensas, ruusuangervo
ja seitsemän peninkulmaa
tuulta.

Kirja sisältää myös joukon T. E. Hulmen runojen suomennoksia. Niistä ihastuin Kuvia-osioon, kokoelmaan hyvin lyhyitä tekstejä jotka todella luovat kuvia niin silmiin kuin korviinkin:

Äänet lepattivat
              niin kuin lepakot hämärissä.

Ulkoasu: Koko tämä Runoja tunteville -sarja on hieno, ja tämä kirja varsinkin! Pidän, todellakin. Sarja-asun suunn.: Päivi Puustinen, kannen suunn.: Emmi Kyytsönen.

Kustantaja Otava 2009, 114 s.

3 kommenttia:

 1. Hyvin ehdit lukea ja hyvin kirjoitit. Tämä kirja on tosiaan ihastuttava, kantta ja kaikkea myöten.
  Kiitos noista sitaateista, oli kiva lukea pari tuttua runoa yhtäkkiä netistä.:)

  VastaaPoista
 2. Voi mikä ihana kansi! Tykkään muutenkin tosi paljon tuosta Runoja tunteville -sarjasta, niihin on niin matala kynnys tarttua. Aika harvoin olen saanut pettyä niihin.

  Tämä kirja täytyykin muistaa napata mukaan seuraavalla kirjastoreissulla :)

  VastaaPoista
 3. Niin tosiaan, unohdin mainita että tämä oli samalla osallistuminen Jennin runohaasteeseen. :) On ollut tarkoitus lukea runoja ihan sitäkin varten siitä asti kun haasteen julkaisit, mutta parempi myöhään kuin ei milloinkaan!

  Sarja on tosiaan hieno, ja näitä tekisi kyllä mieli kerätä hyllyyn enemmänkin. Sanna Karlstömin Taivaan mittakaava tuossa vielä odottelee lukemista.

  Janninnalle luonnollisesti suosittelen tätä! :)

  VastaaPoista