keskiviikko 26. joulukuuta 2012

Ensi vuoden lukuhaasteista

Voisi ehkä sanoa, että haasteiden hamstraaminen on lähtenyt lapasesta. :) Mutta ei se mitään, en aio ottaa asiasta turhia paineita vaan enimmäkseen vain lähteä katsomaan kuinka käy.

Aiemmin alkaneista ensi vuoden puolelle jatkuvista haasteista, Lukudiplomista ja Kirjavuorelle kiipeämisestä, olenkin jo kirjoittanut aiemmin. Ne ovat ihan mukavassa vauhdissa: Lukudiplomin kymmenestä kirjasta luettuina on neljä ja viides kesken, kirjavuorihaasteen viidestäkymmenestä taas luettuina yhdeksän ja kymmenes kesken. Siihen myös uppoavat näppärästi lähes kaikki muihin haasteisiin kaavailemani kirjat.

Noiden kahden lisäksi Kide-novellihaaste on sellainen, jonka suhteen olen eniten "tosissani". Sitä varten tavoitteenani on lukea ensi vuoden aikana 50 novellia, mikä käytännössä tarkoittanee neljää tai viittä kokoelmaa. (Seuraavaan haasteeseen listattu Shieldsin kirja tosin riittäisi yksinäänkin...) Tällä hetkellä suunnittelen toteuttavani tämän niin, että kesken on aina kokoelma tai pari, ja kirjoitan blogiin yhdestä novellista viikossa. Hyllyssäni tarjolla olevia vaihtoehtoja voi kurkata TBR-välilehdeltä.

Ja sitten olisi Sannan 24 kirjaa omasta hyllystä -haaste, joka tietysti limittyy täysin kirjavuorihaasteeseen. Tämän vuoksi innostuin kuitenkin tekemään vielä erillisen listan 24 kirjasta, jotka ovat odottaneet lukemista erityisen pitkään. Tällaisia nimiä sille päätyi:
 1. Bram Stoker: Dracula
 2. William Golding: Kärpästen herra
 3. Chimamanda Ngozi Adichie: Puolikas keltaista aurinkoa
 4. Alan Drew: Vesipuutarhat
 5. Joanne Harris: Herrasmiehiä ja huijareita
 6. Pirjo Hassinen: Suistola
 7. Lawrence Hill: The Book of Negroes
 8. Rohinton Mistry: Tales from Firozsha Baag
 9. Elina Hirvonen: Kauimpana kuolemasta
 10. Katherine Howe: The Lost Book of Salem
 11. Natsuo Kirino: Out
 12. Danny Scheinmann: Random Acts of Heroic Love
 13. Leena Krohn: Valeikkuna
 14. Katri Lipson: Kosmonautti
 15. Carol Shields: Tavallisia ihmeitä
 16. Lionel Shriver: Poikani Kevin
 17. Fred Vargas: Painu tiehesi ja pysy poissa
 18. Abraham Verghese: Cutting for Stone
 19. Helen Oyeyemi: White is for Witching
 20. Richard Mason: Muistojen huoneet
 21. Cormac McCarthy: Tie
 22. Eugenia Kim: The Calligrapher's Daughter
 23. Italo Calvino: Jos talviyönä matkamies
 24. Paul Auster: Illuusioiden kirja
Maukan Kansankynttiläin kokoontumisajot -haaste taas rohkaisee tietokirjojen pariin. Lähden varovaisesti tavoittelemaan alinta tasoa eli kolmea luettua. Hallussani olevat vaihtoehdot selviävät jälleen TBR-sivulta, kuten seuraavaankin haasteeseen tyrkyllä olevat teokset:

Susa käynnisti Seitsemän sarja -sarjishaasteen, joka tulee suoritetuksi nimensä mukaisesti seitsemällä sarjakuvateoksella. Sarjakuvat, samoin kuin tietokirjat ja novellitkin, tuppaavat jäämään lukemistossani romaanien jalkoihin, joten enpä malttanut jättää tätäkään väliin!

Viimeisenä ainakin toistaiseksi, ennen kuin joku taas keksii jotain vastustamatonta, on Riinan Lukemattomat kirjailijat -haaste, jonka puitteissa olisi tarkoitus viimein tutustua kuuteen jo pitkään lukulistalla roikkuneeseen kirjailijaan. Sopivia nimiä löytyy tuolta 24-listaltakin: Adichie, Shields, Shriver ja Auster. Lisäksi mielessä ovat mm. Byatt, Irving, Waltari, Le Guin, Oates ja Findley.

Siinä sivussa saanen taas ruksia nimiä myös TBR100-listalta.

Haaste jos toinenkin suunnitelmissa, siis. :) Mutta kuten todettu, eniten tosissani olen kolmen ensimmäisen suhteen, muiden kohdalla olen tyytyväinen jos saan niiden innoittamana luettua edes osan niihin kaavailemistani, monessa tapauksessa pitkään lukemista odottaneista kirjoista.

9 kommenttia:

 1. Hieno joukko haasteita! Minä tein ennakkolupauksen uudelle vuodelle ja päätin jättää haasteet rauhaan (lukuunottamatta goodreadsin lukuhaastetta).

  Haasteet ovat kyllä ihania ja houkuttavia, mutta aina haasteeseen tartuttuani, alankin kaipaamaan juuri vääränlaisia kirjoja, enkä lopulta juuri koskaan saa haastetta valmiiksi vuodessa. Edes tuo "lue omat kirjat" ei onnistunut. Joku käänteisvaikutus näissä haasteissa aina on (minun kohdallani) X)

  VastaaPoista
 2. Hah, mulla on kyllä useinkin ihan sama ongelma. :) Olen todella huono pitäytymään lukusuunnitelmissa ja senpä vuoksi olen jo lähes varma että ainakin 24 kirjaa -haaste jää enemmän tai vähemmän vaiheeseen koska siinä olen määritellyt tiukan lukulistan. Muissa on sentään liikkumavaraa. Mutta olen tosiaan tyytyväinen jos edes osa noista listatuista tulee luettua, koska ovat tosiaan jo odotelleet pitempään...

  VastaaPoista
 3. Uu, hyvä koonti. Alkaa omatkin hyppyset syyhytä taas... Etenkin tuo sarjishaaste houkuttaisi! Saas nähdä, hmm...

  VastaaPoista
 4. Kiva tämmöinen koostepostaus, siitä saa kivasti haraviinsa tulevia haasteita. :) Itse osallistun sarjishaasteeseen ja Lukemattomiin kirjailijoihin, mutta tuo tietokirjahaaste alkoi kutkutella sen verran, että ehkä tsemppaan itseäni lukemaan muuten vain edes kourallisen tietokirjoja ensi vuonna ilman haasteeseen osallistumista. :)

  VastaaPoista
 5. Kivoja haasteita tosiaan riittää, osallistumaan vaan... :)

  VastaaPoista
 6. Kiitos vuoden aikana tupsahtaneista Minihaasteista. Neljä ensimmäistä suoritin kevyesti, mutta viidennestä en saanut itseäni innostumaan sitten millään, ja kuudennen suhteen loppuikin sitten aika:D

  VastaaPoista
 7. Hienoja haasteita! Pari noista oli mennyt minulta ihan ohi, joten kiitos vinkistä. Haastehomma lähtee kyllä helposti lapasesta; yritän tänä vuonna hillitä itseäni, jottei tule liikaa suorituspaineita.

  VastaaPoista
 8. Sonja: Kiitos osallistumisista! :) Minihaasteet taitavatkin nyt jäädä tauolle odottamaan uutta inspiraatiota, ehkäpä ne palaavat vielä joskus! :)

  Luru: Hih, mä oon ottanut haasteisiin tälle vuodelle antaa mennä -asenteen ja haalinut useampia (vielä tämän postauksen jälkeenkin...). Porukalla on vaan ollut niin hauskoja ja houkuttelevia ideoita, että en ole pystynyt vastustamaan, ja monesta haasteesta pystyy kuittaamaan jonkin suorituksen jo pienellä kirjamäärällä. Mutta katsotaan kuinka käy, paineita en tosiaan aio asiasta ottaa. :)

  VastaaPoista
 9. Oletpas mukana monessa haasteessa! :-) Minä lähdin mukaan vain tuohon facebookin "Koen 13 kotimaista kirjailijaa vuonna 2013". Vanhat haasteet, kuten Nobel-kirjailijat roikkuvat toki edelleen mukana...

  VastaaPoista