tiistai 19. helmikuuta 2013

Johanna Sinisalo: Kädettömät kuninkaat ja muita häiritseviä tarinoita

Kokoelma todellisuuden kieroon vääntäviä novelleja. Kirjan nimen "häiritseviä tarinoita" on osuva kuvaus, sillä häiritsemään näistä moni tosiaan jää, tavalla tai toisella. Tuo todellisuuden nurin kääntely tapahtuu välillä dystopian, välillä muinaisten riittien kautta, toisinaan se taas värittää nykyajan arkipäivää. Kaikki tämä limittyy sujuvasti yhteen monipuoliseksi kokonaisuudeksi, jota lukiessa ei tosiaankaan voi arvata millaiseen maisemaan heitetyksi mahtaakaan seuraavaksi päätyä.

Teksti kulkee hyvin ja sen kyytiin on helppo päästä. Miksi ihmeessä ajattelinkaan, silloin joskus kun en juurikaan lukenut kotimaista kirjallisuutta, olevani allerginen puhekieliselle tekstille? Tästäkin höpöhöpö-ennakkoluulosta olen sittemmin jo ehtinyt päästä eroon, mutta tätä kokoelmaa lukiessa sen kumoutuminen sai reippaasti lisää vahvistusta. Sinisalo nimittäin käyttää puhekieltä runsaasti, ja hyvin toimii.


Kädettömien kuninkaidenkin sisältöön aion palata vielä muutamaan kertaan yksittäisten novellien kautta, joten lopetan nyt lyhyeen. Suosituksen kera: Jos mielesi tekee sopivasti "häiriintyä", Sinisalon novellit ovat erinomainen valinta. ;) Minä pidin, ja aion tutustua tarkemmin myös hänen romaanituotantoonsa aiemmin lukemani Ennen päivänlaskua ei voi -teoksen lisäksi.

Lukudiplomin Lyhytproosaa-kategoria suoritettu!

Ulkoasu: Pidän väreistä! Varsinkin selkämyksessä ja takakannessa on ihanan raikasta vihreää. Kansi: Miika Immonen, kannen kuva: Hannu Mänttäri.

Kustantaja Teos 2008, 2. painos (1. painos 2005). Novellit julkaistu Grande Randonnéeta lukuun ottamatta muualla vuosina 1985-2004. 482 s.

2 kommenttia:

  1. Kiva, että tykkäsit! Minä ihastuin ikihyviksi tähän kirjaan ja muistelen sitä lämmöllä, vaikka se välillä hyyti selkäpiitä :) Sinisalo on ehdottomasti yksi kiinnostavimpia suomalaisia naiskirjailijoita ainakin tämän ja Ennen päivänlaskua ei voi -kirjojen perusteella.

    VastaaPoista
  2. Kiinnostava Sinisalo tosiaan on, ja täytyy kyllä tutustua hänen tuotantoonsa lisääkin. Enkelten verta oli mulla äänikirjana lainassa mutta ei oikein istunut makuuni siinä formaatissa joten jäi kesken, mutta aion kyllä palata siihen paperisena versiona.

    VastaaPoista