maanantai 15. syyskuuta 2014

Hugh Howey: Siilo

Tulevaisuudessa, jossa ympäristö on tuhoutunut ja ilmakin myrkyttynyt kelvottomaksi, ihmiskunnan rippeet elävät valtavassa maanalaisessa siilossa. Ulkomaailmasta haaveilu on kiellettyä ja rangaistus varomattomista puheista ankara: passitus juuri sinne ulos, kuolemaan. Kun siilon pitkäaikainen seriffi Holston kolme vuotta vaimonsa kuoleman jälkeen sanoo sanat jotka sinetöivät hänen kohtalonsa, on hänelle löydettävä seuraaja. Valitsijat päätyvät yllättävään ehdokkaaseen, nuoreen Julietteen kaukaa koneosastolta, siilon syvätasolta.

Elämä siilossa on monin tavoin hyvää, mutta Juliette alkaa pian aavistella että on olemassa salaisuuksia, jotka ovat vain harvojen tiedossa. Ja kun rytinä alkaa, ei paluuta vanhaan enää ole.

Howeyn idea on toimiva ja kekseliäs, ja siilon yhteiskuntajärjestys elämän kiertokulkuineen uskottavasti luotu. Päähenkilökin on onnistunut, vahva mutta epätäydellinen. Eikä ole moittimista tekstin sujuvuudessakaan, kiitos vain myös kääntäjä Einari Aaltoselle. Tämä oli muuten ensimmäinen kerta kun luin reilun mittaista, koukuttavaa kirjaa sähköisenä versiona, kunnolla toimivassa epub-formaatissa. Kokemus oli oikein mukava ja vahvisti tunnetta siitä että kyyyllä, e-kirjojakin voi lukea. Ei toki ihan koko aikaa kuitenkaan. ;) Tässä tapauksessa e-versio oli siksikin onnistunut hankinta, etten tunne tarvetta tähän palaamiseen ja siten kirjan säilyttämiseen hyllyssäni.

Vaikka kirjasta pidinkin, samanlaista hurmaantumista en saavuttanut kuin moni muu tämän lukenut. Heti lukemisen lopetettuani ajattelin että kai ne jatko-osatkin tulee luettua, mutta nyt kun aikaa on vähän kulunut, se ei tunnu kovinkaan välttämättömältä. Voi olla että jätän tähän, mutta katsotaan.

Ensimmäinen lause: Lapset leikkivät, kun Holston kapusi kohti kuolemaansa.

Englanninkielinen alkuteos: Wool (2013)

Ulkoasu: Omasta kansikuvastani valitettavasti puuttuvat värit, mutta kyllähän paperiversion kansi on aika näyttävä ja kutsuu tutkimaan tarkemmin.

Suomentanut Einari Aaltonen

Kustantaja LIKE 2013, 508 s.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti