maanantai 10. elokuuta 2015

Pärttyli Rinne: Viimeinen sana

Miten ihmisestä tulee kouluampuja? Yksi mahdollinen tie esitellään Pärttyli Rinteen esikoisromaanissa. Viimeinen sana pyrkii ymmärtämään sellaista, mikä on suurimmalle osalle ihmisistä mahdoton ajatus. Ja ymmärtäminen on tärkeää. Ei tietenkään siksi että voisi hyväksyä, vaan siksi että voisi estää.

Lukiota käyvä Franz on vakuuttunut siitä, että hänestä tulee maan suurin ajattelija joka täyttää luentosalit vapauden filosofiansa kuulijoilla. Franzilla on yksi kaveri, hän on rakastunut Virpiin joka käyttää häntä hyväkseen eivätkä vanhemmat kai ole saaneet hänestä otetta enää aikoihin. Hänen päähänsä mahtuu vain oma näkökulma, jonka mukaiseksi hän kääntää kaiken. Vaan entä sitten kun hänen filosofiansa ei saakaan vastakaikua?

Viimeinen sana on kunnianhimoinen, rohkeaan aiheeseen tarttuva romaani jossa vaikuttavinta on itse Franz, moniulotteinen hahmo. Toisaalta pelottava hullu, toisaalta nuoruuden epävarmuuteen eksynyt poika. Tunteeton hän ei ole, paremminkin kai tuntee liikaakin. Vieläkö jokin olisi voinut kääntää hänet toisaalle, palauttaa tavallisten ihmisten elämään?

Franzin runsaat filosofoinnit eivät sinänsä lukiessa kovin suuresti kiinnostaneet, mutta kuuluvat toki asiaan eikä kirjaa kannata niiden pelossa väliin jättää. Ihan niin kovaa Viimeinen sana ei lopulta jysähtänyt tajuntaan kuin olisi voinut, mutta kyllähän tämä ajatuksia herätti. Kirja kaikille, jotka haluavat ymmärtää, kuten takakannessa sanotaan. En voi luvata että ymmärrät kirjan luettuasikaan, mutta olet ainakin saanut uuden näkökulman.

Kiitos kustantajalle arvostelukappaleesta!

Ensimmäinen lause: Franz ja Kolehmainen menivät ampumaan.

Ulkoasu: Kansi on kyllä huikean tehokas! Sanoista muodostuva ase levittää verenpunaisen purkauksen pitkälle takakannen liepeeseen. Kansi ja ulkoasu: Janne Lehtinen.

Kustantaja Noxboox 2014, 213 s.

6 kommenttia:

  1. Minusta tämä oli hurjan hieno. Lukija perehdytettiin monipuolisesti Franzin maailmaan ja sitten vielä se juttu Virpin ja Franzin välillä ja sen jutun muodot. Hurjaa - kuin mustavalkoista elokuvaa. Vahva intensiteetti.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Intensiteettiä kyllä tosiaan on. Varsinkin kun tietää jo etukäteen mitä on tulossa, sitä odottaessa melkein ahdistaa henkeä Franzia seuratessa.

      Poista
  2. Kaveri jätti mulle luettavaksi Åsne Seierstadin teoksen One of us, joka on kai jonkinlainen tutkielma Breivikistä ja hänen motiiveistaan. Kaverini kehui kirjaa kovasti... Jotenkin suorastaan pelottaa tarttua tuohon opukseen, mutta voisihan sitä kokeilla.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Ei normaali ihminen voi tuntea oloaan kovin mukavaksi tuollaisen henkilön ajatuksiin paneutuessaan, joten ymmärrän hyvin että kirjaan tarttuminen pelottaa. Kiinnostava aihe kuitenkin kaikessa karmeudessaan.

      Poista
  3. Minuunkaan tämä ei ihan täysillä jysähtänyt, mutta oli mielenkiintoista kurkistaa tällaiseenkin maailmaan.

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Joo, sitä yhtä parhainta kirjallisuuden antia, kun pääsee katsomaan asioita jostain ihan toisenlaisesta näkökulmasta.

      Poista