torstai 16. maaliskuuta 2017

Rosa Liksom: Hytti nro 6 (äänikirja)

Neuvostoliiton loppuaikoina suomalainen tyttö ja venäläinen mies päätyvät hyttitovereiksi junamatkalla halki valtavan Siperian. Mies juo vodkaa, kaivaa ruokatavaroita ilmeisen pohjattomasta repustaan, kertoo laajasta Venäjänmaasta ja sen kansasta, omasta elämästään myös, ehdottelee toisinaan törkeyksiä kun tekee niin kovasti pillua mieli ja pyytää sitten anteeksi. Tyttö kuuntelee, piirtää, kieltäytyy vodkasta, ajattelee Moskovaan jäänyttä Mitkaa ja tämän äitiä, ja pakenee välillä käytävään saatuaan tarpeekseen. Hiljalleen heidän välilleen muodostuu erikoinen ystävyys.


Muistelen, että aiemmin kirjaa googlaillessani törmäsin jossain tietoon - vai olikohan pelkkä huhu - siitä, että Rosa Liksomin tytär pyysi äitiään selittämään mikä oli Neuvostoliitto, ja selityksenä syntyi tämä kirja. En siis mene vannomaan että tämä pitää paikkansa, mutta pidän ajatuksesta. Eikä kirja ole huono selitys ollenkaan, uskoisin. Ainakin Neuvostoliitto on kuvattu niin, että koin sen äänikirjaa kuunnellessanikin kaikilla aisteilla. Nyt pitäisi olla käden ulottuvilla sivuja joita voisi selailla ja palauttaa mieleen, kuinka hienoa Liksomin kieli oikein onkaan. Symboliikkaakin kirjassa taitaa olla niin paljon etten edes yritä alkaa setvimään sitä erittäin puutteellisella asiantuntemuksellani. Ilmeisesti myös junan kulkema reitti on loppupäästään todellisuudessa mahdoton, mutta en usko tämänkään olevan Liksomilta vahinko.

Miestä on kai monikin pitänyt vastenmielisenä tyyppinä, mutta omasta mielestäni hän on kiinnostava henkilö josta halusin jatkuvasti tietää lisää. Tyttö jäi vähän etäisemmäksi. Toisinaan kaipasin kuuntelusta taukoa, mutta lopulta viihdyin tällä rujon tunnelmallisella matkalla varsin hyvin.

Kustantaja WSOY 2012, 6 h 50 min, lukija Pertti Sveholm

6 kommenttia:

 1. Tykkäsin matkasta tosi paljon. Mies oli todella räävitön, mutta osasin odottaakin Liksomilta sellaista tekstiä, alta vesirajan.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Eipä se räävittömyys tosiaan ihan yllätyksenä tullut vaikken ole Liksomia aiemmin lukenutkaan. Eikä toki yleensä mua suuremmin haittaa muutenkaan. :)

   Poista
 2. Kiitos äänikirjavinkistä. Tässä on lupaavan oloinen lukija, joten pitää muistaa kokeilla. Olen lukenut kirjan ja pidin tästä tosi paljon.

  VastaaPoista
 3. Kiitos äänikirjavinkistä, itse tykkään kuunnella lähinnä alle 10 tuntisia kirjoja, tämä voisi olla passeli. Viime vuonna luin ensimmäisen kerran Liksomia ja tykästyin kovasti. /Tiia

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Toimi kyllä mukavasti äänikirjana, kuuntelemaan vaan! :)

   Poista