torstai 6. tammikuuta 2011

Katsaus kevääseen

Taas on se aika vuodesta jolloin saa ihastella kustantamoiden uutuuslistojen houkutuksia, käydäänpä siis kierroksella katsomassa mitä omiin silmiini on erityisesti osunut! Sitä en sitten, tiedä, että minä vuonna ehdin näitä lukemaan. :)

Eniten olen innoissani Tammen tarjonnasta: uutta Sarah Watersia, José Saramagoa, Kazuo Ishiguroa, Johan Theorinia, Colm Tóibínin kehuttu siirtolaisromaani Brooklyn... Marko Hautalasta en ole aiemmin tajunnut kiinnostua (Osaksi varmaan siksi että aiemmissa kirjoissa on mielestäni aika vastenmieliset kannet!), mutta uutuus Torajyvät vaikuttaa sen verran houkuttelevalta, että saatan hyvinkin langeta Tammen mainoslauseeseen "Jos pidät Johan Theorinista, rakastut Hautalaan!" Danielle Trussonin Enkelioppi on kiinnostava myös, mutta sen olen ehtinyt jo hankkia englanninkielisenä. Muistan jonkun ennustaneen, että vampyyrien jälkeen kirjallisuuden valtaavat enkelit. Lisäksi listalta löytyy mm. Hugh Laurien kirjoittama dekkari sekä Guillermo del Toron ja Chuck Hoganin Vitsauksen jatko-osa - ykkönenkin tosin on vielä lukematta.

Otavalla houkuttavat eniten mysteerit ja historia: vaarallinen salaisuus Jan Wallentinin Strindbergin tähdessä (kuuluu "vapise, Dan Brown" -genreen), noitavainojen Espanja Nerea Riescon Ars Magicassa sekä suljetun luostarin murhamysteeri 1500-luvulla C. J. Sansomin Luostarin varjoissa. Per Petterson on myös kiinnostava nimi - häneltäkään en vaan ole vielä ehtinyt lukea aiempaa suomennosta - samoin kuin Annie Proulx jolta julkaistaan lisää novelleja. Jätin joskus kesken Proulxin romaanin Vaarallinen harmonikka, mutta jokin kutina hänen lukemiseensa on jäänyt. Novellien kokeileminen voisi olla hyvä idea.


LIKEn julkaisema Simon Lelicin Katkeamispiste kertoo kouluampumisesta, jossa tekijänä on opettaja. Kirjaa on kehuttu ainakin parissa brittiblogissa joissa olen sen nähnyt. Myös LIKEllä liikutaan noitavainojen ajassa Susan Fletcherin kirjassa Noidan rippi.


Avaimen keväässä kiinnostaa Helen Mosterin historiaa ja nykypäivää yhdistävä Hylky, jossa tutkija alkaa selvittää vanhasta hylystä löytämänsä kahvikupin tarinaa. Claudie Gallayn uutuudessa Rakkaus on saari liikutaan ranskalaisen pikkukaupungin teatterifestivaaleilla ja yhteenpunoutuvissa kohtaloissa. Saksalaiselta Jenny Erpenbeckiltä julkaistaan kerralla kaksi kirjaa. Niistä kiinnostaa varsinkin Vanhan lapsen tarina, jossa kadulta löytyy 14-vuotias tyttö joka ei osaa kertoa yhtään mitään muuta kuin ikänsä.

Karisto julkaisee Belinda Bauerin palkitun psykologisen trillerin Hautanummi, jossa 12-vuotias poika päätyy käymään salaista kirjeenvaihtoa vankilassa istuvan murhaajan kanssa.

Gummerus tarjoaa matkan Euroopan lähihistorian kriisipesäkkeisiin Jouko Heikuran romaanissa Mustien vuorten varjossa, huimaa scifiä Hannu Rajaniemen Kvanttivarkaassa, rakkautta ja Lähi-itää Elif Shafakin Rakkauden aikakirjassa sekä murhaajan, joka on ainakin osaavinaan lukea ajatuksia John Verdonin Numeropelissä. Andrea Maria Schenkeliltä ilmestyy myös uutuus nimeltä Bunkkeri, mutta en ole ihan varma haluanko sitä lukea, sillä Hiljaisen kylän ahdistavuus on vielä mielessä.

Bazarin valikoimista löytyy Kader Abdolahin Iranin vallankumouksen aikaan sijoittuva romaani Talo moskeijan vieressä, jonka avulla kirjailija haluaa tutustuttaa lukijoitaan islamin pehmeämpään puoleen.

Nemolla on ilmeisesti vain yksi kaunokirjallinen julkaisu, Nelli Hietalan novellikokoelma Lintujen käytännöllisyydestä, joka kyllä vakuuttaa jo nimellään. Sisällön luvataan saavan arkipäiväiset asiat näyttäytymään uudella tavalla.

Huh, olipas niitä! Ja sitten vielä pitää lisätä lukulistalle ne 50 uutuutta, joista kiinnostun kevään mittaan blogiarvioiden perusteella... Nnoh, eipä lopu lukeminen kesken! :)

7 kommenttia:

  1. Suosittelen kovasti Rakkauden aikakirjaa!

    Hyvä, että teit tämän katsauksen. Nyt tajusin,mikä oli mennyt multa ohi, tai siis melkein meni...

    Minä en pysty olemaan lukematta Schenkeliä. Hänessä on sitä jotain. By the way: Elämäni ainoa kadonnut kirja on loistava Hiljainen kylä...

    Kiitos!

    VastaaPoista
  2. Luinkin arviosi siitä!

    Hyvä että oli hyötyä! Ja Schenkel todennäköisesti vetää mut ennen pitkää puoleensa, halusin tai en, koska jotain hänessä tosiaan on.

    VastaaPoista
  3. Olitpas tehnyt kivan koosteen! Parin kustantamon kevään katalogit minulla jo onkin, mutta muut pitää katsella netistä!

    Pistintästä jo mm. tuon Kariston kirjan muistiin;)

    VastaaPoista
  4. Schenkel on kyllä haastava ja ahdistava kirjailija; etenkin Tapaus Kalteis sai minut voimaan pahoin, Hiljainen kylä ahdisti paljon vähemmän. Mutta uutuutta ei voi vain jättää väliin!

    Hyvä kooste, pitää tsekata itsekin nuo pienemmät kustantamot :)

    -Elina-

    VastaaPoista
  5. Susa: Tuon Hautanummen hyytävyyttä todennäköisesti lisää entisestään sijoittuminen Dartmoorin sumuisille nummille!

    elicorleone: Kuinkahan valtava määrä niitä pikkukustantamoita jäi vielä mainitsemattakin? Kaikilla tietämilläni ei myöskään ollut vielä uutuustietoja näkyvillä, ehkäpä tähän koosteeseen tulee siis vielä kakkososa. Teoksen sivuille oli ilmestynyt uutuuksia eilen, sielläkin oli kiinnostavia nimiä.

    Eivätpä tällä listalla tosin ole edes kaikki isotkaan; nyt vasta huomasin että olen jättänyt WSOY:n kokonaan välistä! :o Ei siellä tosin tällä kertaa tainnut mulle mitään pakko lukea -juttuja oikein ollakaan. Mutta ehkä se kakkososa pitää tosiaan tehdä. :)

    VastaaPoista
  6. Kiitos hyvästä koosteesta! Pitää ainakin pistää tuo Vanhan lapsen tarina korvan taakse.

    Suosittelen lämpimästi Colm Tóibínin Brooklynia! Tóibínilta ei olekaan aiemmin taidettu suomentaa mitään, vaikka herra on kansainvälisesti mielestäni ihan ykköskaartin kirjailijoita. :)

    VastaaPoista
  7. Brooklyn täytyy kyllä lukea, ihan jo senkin takia että ainakaan nyt yhtäkkiä en saa mieleeni ainuttakaan lukemaani irlantilaista kirjaa!!

    VastaaPoista