perjantai 5. elokuuta 2011

Andrew Taylor: Kirjat jotka muuttivat maailmaa

Viisikymmentä kirjaa, osa ohuita vihkosia ja osa tiiliskiviä, jotkut vaikuttaneet vauhdilla ja jotkut pikkuhiljaa pinnan alla - yhtä lailla jokainen niistä on tavalla tai toisella muuttanut maailmaa. 700-luvulta ekr. 2000-luvun kynnykselle ja Iliaasta Harry Potteriin ulottuva valikoima on monipuolinen ja kokonaisuudesta muodostuu mukavan poikkitieteellinen. Mukana on paljon kaunokirjallisuutta, mutta lisäksi käsitellään mm. fysiikkaa, politiikkaa, lääketiedettä, taloustiedettä, ekologiaa ja kartografiaa, ja onpa siellä seassa kaikkien aikojen ensimmäinen puhelinluettelokin. Historia on tietysti monin tavoin läsnä, ja kaikenlaisia kiinnostavia tiedonmuruja tarttuu lukiessa mieleen.

Kukin kirja esiteltiin 6-7 sivun osuudessa, mikä tuntui juuri sopivalta kerralla muun tekemisen ja lukemisen lomassa luettavaksi ja omaksuttavaksi. Tämä oli ensimmäinen panokseni Taavan Koululaisen tietohaasteeseen, ja voin kyllä suositella tätä tietopakettia kirjojen vaikutuksesta muillekin.

Kaunokirjallisuuden osalta tässä tosin oli se huono puoli, että kaikkien kirjojen juonenkäänteet spoilattiin aika täydellisesti, mikä toki lienee tällaisessa yhteydessä tarpeellista.

Englanninkielinen alkuteos: Books That Changed The World (2008)


Ulkoasu: Kannessa on kirjoja, joten ei kai se edes voisi olla kovin huono? ;) Mutta pidän siitä muutenkin: selkeä, hillitty tausta yhdistyy hienosti värikkäämpään kirjariviin (joka jatkuu takakannessakin). Kannen suunn.: Two Associates.

Kustantaja Ajatus Kirjat 2010, suom. Simo Liikanen, 341 s.

5 kommenttia:

  1. Harmillista tuo juonien aukikirjoitus mutta muuten tämä kuulostaa todella mielenkiintoiselta! Tuli vähän mieleen joskus lukeneeni Harold Bloomin Lukemisen ylistys vaikka tässä lähtökohdat taitavatkin olla vähän eriävät.

    Mukavaa viikonloppua, Satu!

    VastaaPoista
  2. Satu, vaikka tästä ei olla niin varauksetta pidetty, minusta tätäkin kirjaa tarvitaan. Myös minä pidän kannesta ja sen lisäksi oli kiinnostavaa lukea, mitkä oli jo itse läpikäynyt ja järkytys huomata, miten hienoa on vielä kokematta. Siellä on ainakin yksi isompi teos, joka odottaa sitä, että minä saan jostain aikaa.

    VastaaPoista
  3. linnea: Moni taitaa ajatella että klassikoiden "spoilaaminen" on ihan ok koska useimmat kuitenkin tietävät suunnilleen mitä niissä tapahtuu - en ole samaa mieltä mutta tosiaan tässä tapauksessa kyllä ymmärrän. :)

    Hyvää viikonloppua sinullekin! (Omaani onkin odotetttavissa jännitystä koska olen huomenna menossa ensimmäistä kertaa elämässäni sirkukseen... ;)

    Leena: En ylläty jos joku pitää tätä tylsänä, mutta minä kyllä tykkäsin! Aika vähän oli sellaisia kirjoja joukossa jotka itse olen toistaiseksi lukenut, mutta kiinnostus kyllä heräsi - jopa Joycen Odysseukseen! :)

    VastaaPoista
  4. Minustakin tämä on ihana kirja, jossa on mielenkiintoisia juttuja, mutta minulla tämä jäi tavallaan kesken. Minusta oli nimittäin turhauttavaa lukea kirjoista, jotka haluaisin ehtiä lukea ensin itse. Luestelin ja selailin sitten teoksen niiltä osin, kuin olin käsiteltyjä kirjoja lukenut. :-)

    Haluaisin kirjan omaan hyllyyn, jotta voisin palata aina lukeisemaan Taylorin aatteet kirjasta, jonka itse juuri lopettaisin!

    VastaaPoista
  5. Paula, tuo on kyllä totta, moneen kertaan toivoin että olisin lukenut käsiteltävänä olevan kirjan. Ne juonikuvaukset olen onneksi varmaan unohtanut siinä vaiheessa jos kirjoihin joskus tartun... :)

    Ne muutamat jotka olin lukenut kiinnostivat tietysti erityisesti ja tuntui että niiden käsittelystä sai enemmän irtikin.

    VastaaPoista