maanantai 8. lokakuuta 2012

Taavi Soininvaara: Valkoinen kääpiö (äänikirja)

Leo Kara -sarjan päätösosassa selviää monta kohtaloa: Kati Soisalon ja Vilma-tyttären, Jukka Ukkolan, Betha Gilmartinin, Manasin, Andrei Rostovin, Mundus Novuksen... Lopulta Karakin saa tietää perheestään koko totuuden.

Sarjan mittakaava on kyllä niin huikea, sisältäen ties mitä henkilökohtaisista traumaattisista kokemuksista kansainväliseen politiikkaan, vakoiluun ja avaruuden valloitukseen, että on pakko ihailla Soininvaaran aikaansaannosta. Ei tällaista ihan kuka sattuu saisi kasaan.

Loppuratkaisu onnistui yllättämään useammankin henkilön osalta, ja joissakin tapauksissa sympatiani kääntyivät tahoille, joista en aiemmin olisi sitä osannut odottaa. Toisaalta ihan kaikki paha ei saa palkkaansa. Kaiken kaikkiaan sarja oli erittäin viihdyttävä ja vauhdikas kokemus, joka myös avasi silmiä useallekin asialle.

Aiemmista osista poiketen tämän lukijana toimi Kari Ketonen. Ensin Ketosen ääni, joka vaikutti tasaisuudessaan vähän turhankin apaattiselta, häiritsi jonkin aikaa, mutta totuinpa taas siihenkin.

Ulkoasu: Edellisten osien kohdalla jo jotain mutisin näistä äänikirjakansista... Eivätpä sarjan kannet muutenkaan erityisen persoonallisia ole, mikä kyllä taitaa olla genressä yleistä. Ei tietoa suunnittelijasta.

Kustantaja Otava 2012 (alkuperäisteos 2012), lukija Kari Ketonen, 13 h 1 min

2 kommenttia:

  1. Me olimme tosiaan ihan samassa tahdissa! Ja samaa mieltä olen kanssasi, ei tällaista ihan kuka vaan pysty kirjoittamaan. Pidin siitä, että Soininvaara toi vielä viimeisessä osassa henkilöihin uusia sävyjä. Perinteisen hyvis-pahis-asettelun murtamiseen lisää ehdottomastin uskottavuutta. Lauri Kortelainen oli upea lukija ja siksi aluksi Ketosen ilmaantuminen tilalle harmitti, mutta ei hänessä loppujen lopuksi mitään vikaa ollut. Nyt on kyllä vähän haikea olo, mitäs sitten? Mitä sinä ajattelit kuunnella seuraavaksi? Minulla on jo Pulkkisen Totta odottamassa, mutta vähän arkailen sitä, miten se taipuu äänikirjaksi.

    VastaaPoista
  2. Mitään tiettyä äänikirjaa ei nyt juuri ole mielessä, enkä vielä ole ehtinyt käydä kirjastossa katsomassa tulisiko jotain sopivaa vastaan. Aina ei vaan löydy, koska kaikki kirjat eivät tosiaan tunnu sopivan äänikirjoiksi (ainakaan minulle siis, jollekin muulle voivat sopiakin) ja jotkut tarjolla olevat taas haluan ehdottomasti lukea "ihan itse"... :) Katsotaan!

    VastaaPoista