tiistai 11. toukokuuta 2010

Sarah Waters: Yövartio

Yövartio kulkee pommitetussa 1940-luvun Lontoossa ajassa taaksepäin, seuraten neljän ihmisen tarinaa. Vivien roikkuu naimisissa olevassa miehessä, Helen suhtautuu omistushaluisesti tyttöystäväänsä Juliaan, Duncan vietti sota-ajan vankilassa ja sodassa ambulanssikuskina toiminut Kay yrittää täyttää tyhjiä päiviään.

Rakenne toimii hienosti, menneisyys ja henkilöiden suhteet avautuvat pikkuhiljaa ja asioita jätetään tyylikkäästi myös lukijan mielikuvituksen varaan. Watersin yhtenä vahvuutena pidetään taitavaa aikakausien henkiin herättämistä, eikä syyttä, sillä niin Lontoo raunioineen kuin henkilöiden arkielämän yksityiskohdatkin todella tuntuivat hyvin eläviltä. Hienoa on sekin miten Waters käsittelee lesbosuhteita: luonnollisesti, tekemättä asiasta numeroa - siis juuri niin kuin pitääkin. Vaikka ympäristö ei välttämättä suhtaudukaan henkilöihin mutkattomasti, kirjailija - ja myös lukija - tekee niin.

Waters on erittäin mielenkiintoinen kirjailijatuttavuus, jonka toisen suomennetun kirjan, Silmänkääntäjän, ajattelin lukea kesälomalla (joka alkaakin jo tämän kuun lopulla). Englanniksi on julkaistu myös kolme muuta teosta.

Ensimmäinen lause: Tällainen ihminen sinusta on siis tullut, Kay sanoi itselleen, ihminen jonka kellot ovat pysähtyneet, ja joka päättelee ajan siitä milloin joku tietty rampa ilmestyy vuokraisännän oven taakse.


Englanninkielinen alkuteos: The Night Watch (2006)


Kustantaja Tammi 2007, suom. Helene Bützow, 509 s.

4 kommenttia:

 1. En ole lukenut Yövartiota, mutta Silmänkääntäjä oli todella hyvä ja otteessaan pitävä. Siitä jäi kipinä lukea muutakin Watersia.

  VastaaPoista
 2. Säästinkin Silmänkääntäjän lomaksi juuri siksi että arvelin koukuttuvani siihen, ja sitten on kiva lukea kun työ ei haittaa harrastuksia! :) Voisin liittää myös Aikamatkustajan vaimon samaan lomasuunnitelmaan.

  VastaaPoista
 3. Aloitin tämän kirjan lukemisen josain vaiheessa mutta se jäi kesken, kun päätin jättää sen paremmalle ajalle. Mitä sain siitä irti: ajankuvat ovat huolellisesti rakennettuja ja ne ovat todella taitavasti tehtyjä.

  VastaaPoista
 4. Sana "taitavuus" on kyllä Watersista puhuttaessa juuri paikallaan. Ainakin Yövartion perusteella tämä nainen todella osaa työnsä.

  VastaaPoista